Englamust
Äppelguide
Vi älskar äpplen! Det finns mängder med smaker, varianter och nyanser.
Här hjälper vi dig att skilja på de vanligaste sorterna vi använder i vår must.
Alice
Ett mycket friskt och stramt äpple som ger en must med fyllig syra och angenäm fruktighet. Musten har en blommig arom och passar bra som fördrink innan maten eller tillsammans med maträtter med krämiga såser. Musten passar även mycket bra med sallader och rätter med hög syrlighet, då de kompletteras med friskheten av Alices juice. Vi väljer ibland att kombinera Alice med äpplet Discovery.
Säsong: augusti till september
Sötma | Syra |
---|---|
Aroma
Är framtaget av SLU på Balsgård i Skåne och är en korsning mellan äpplena Ingrid-Marie och Filippa. Musten är medelfyllig, halvsöt med frisk syra och viss strävhet med smak av aprikos och torkad frukt. Musten passar utmärkt som törstsläckare, men serveras annars gärna som “frukostmust” och till mellanmål.
Säsong: september till februari
Sötma | Syra |
---|---|
Belle De Boskoop
Ett fruktigt vinteräpple med fyllig syrlighet och en tydlig karaktär av sträva vinteräpplen.
Säsong: oktober
Sötma | Syra |
---|---|
Cox Orange
Ett mycket aromatiskt äpple med dofter av citrusfrukt. Smaken är frisk och passar till många maträtter som t.ex. smakrik sallad med inslag av sälta, så som parmesanost eller bacon. Denna must passar även till ank- och grisrätter, gräddsås och kryddstarka asiatiska rätter, då dess fräscha syrlighet blir en god kombination.
Säsong: oktober till januari
Sötma | Syra |
---|---|
Dalinco
Ett rött äpple med friska citrustoner. Passar bra till kryddstarka smakfulla rätter.
Säsong: december till mars
Sötma | Syra |
---|---|
Discovery
En mycket frisk äppelmust med doft av tidiga höstäpplen och med en angenäm fruktighet & blommig arom. God till svensk husmanskost.
Säsong: augusti till september
Sötma | Syra |
---|---|
Elise
En relativt ny äppelsort som ger en lätt söt och syrlig mycket ljus must. Musten passar till de flesta maträtter.
Säsong: november till juli
Sötma | Syra |
---|---|
Fanny
Ny äppelsort som enbart odlas av Kattviks Fruktodling. Det är ett äpple med hög friskhet och syra. Fruktköttet är rött vilket ger musten en härligt kärleksfull röd färg.
Används i vår must Kärlek, som du hittar här
Säsong: september till oktober
Sötma | Syra |
---|---|
Frida
Vackert äpple som ger en söt must med toner av vit persika. Passar bra till bakverk och desserter.
Säsong: december till mars
Sötma | Syra |
---|---|
Gloster
Ett äpple som de flesta äppelallergiker kan tåla. Bör då skalas. Musten har toner av gula plommon, viss strävhet, mjuk smakbild. Passar bra som törstsläckare.
Säsong: november till februari
Sötma | Syra |
---|---|
Granny Smith
Klargrönt äpple som passar perfekt att ha till mat och bak. Kattviks fruktodling är ensam om att odla detta i Sverige.
Härlig grön ton, gräs, viss strävhet, gröna bananer. Passar som törstsläckare och garnityr i drinkar.
Säsong: november till december
Sötma | Syra |
---|---|
Gravenstein
Musten är halvsöt till torr med markerad syra, medelfylligt frisk smak, inslag av gula frukter och honung. Mustens karaktär är frisk och har en lång eftersmak. Trevligt alkoholfritt alternativ till mat då det passar utmärkt till de flesta rätter, bl.a. fläskkött men även lax.
Säsong: september till oktober
Sötma | Syra |
---|---|
ingrid marie
Är ett aromatiskt vinteräpple som är kryddigt, friskt och fruktigt. Musten har en markerad syra, mogen fyllig smak av gula äpplen och citrus. Den smakrika musten passar utmärkt till vilt och stekar, eller till enklare rätter av fläskkött, kyckling och fisk.
Säsong: november till januari
Sötma | Syra |
---|---|
Milenga
Ett krispigt äpple med hög sötma. Framtaget i Belgien och Kattviks fruktodling är ensam om att odla detta i Sverige.
Säsong: januari till maj
Sötma | Syra |
---|---|
Mutsu
Musten från detta äpple har en frisk, ljus färg och har en mild och söt karaktär. Perfekt som törstsläckare eller till husmanskost. Ursprung från Japan.
Säsong: mars till maj
Sötma | Syra |
---|---|
Piruette
Har aromatisk syrligt söt smak med klar karaktär och viss blommighet. Musten är god till mellanmål och är favorit hos barnen och till de som föredrar det lite sötare.
Säsong: oktober till februari
Sötma | Syra |
---|---|
Rubinola
Ger en fyllig must med balanserad syra med visst inslag av exotiska frukter som melon och citrus. Musten har vanligtvis en mer gulare ton.
Säsong: oktober till december
Sötma | Syra |
---|---|
Rubinstar
Ett stort saftigt rött äpple som är gott att äta som det är. Musten har hög sötma, fruktig med citrustoner, rödaktig ton. Passar bra som törstsläckaren och till fika.
Säsong: februari till juli
Sötma | Syra |
---|---|
Santana
Ett äpple med ursprung från Holland. Musten har fruktiga friska toner och blommiga nyanser med en tydlig eftersmak. Knäckiga äppeltoner och söt smakbild. Passar bra som törstsläckare och till fika.
Säsong: november till december
Sötma | Syra |
---|---|
S:t Olof
Sötsyrligt krispigt äpple med blommig och friska toner av rabarber. Musten passar till kryddstarka smakfulla rätter
Säsong: oktober till december
Sötma | Syra |
---|---|
Summerred
Ger en god syrlig arom till musten. Med sin “vinösa” karaktär passar den utmärkt till svensk husmanskost och som ett vitt alkoholfritt alternativ.
Säsong: september
Sötma | Syra |
---|---|
Topaz
En relativt ny äppelsort som framkommit på 80-talet. Äpplet har en god balans av sötma och syra. Musten passar bra till både husmanskost och grillat.
Säsong: november till januari
Sötma | Syra |
---|---|
Smakklockorna
Vi har graderat äpplena med smakklockor från 1–5.
ÄPPELHISTORIA
Det finns belägg för att äpplen har förekommit i minst 2 000 år. Flera fynd av äppelrester har gjorts från yngre stenåldern och bronsåldern i Centraleuropa. I Grekland och i romerska riket finns berättelser om äppelodlingar.
I Norden nämns äpplen tidigast i Snorre Sturlassons Edda. Under medeltiden förekom även tillverkning av äppelvin.
ALLERGISK?
Kika på äppelsorten Gloster som kom till Sverige i början på 1970-talet. Den innehåller mindre mängder av proteinet, Mal-d1. Den relativit nya sorten Santana är också lämplig för äppelallergiker.